Energija vjetra

Nova Energija - Energija vjetra - Vjetroenergija - Obnovljiva energija

Budućnost obnovljive energije – vjetroenergije - u Hrvatskoj, jednako kao u svijetu, zajamčena je potrebom država za održivim razvojem, zaštitom okoliša i energetskom učinkovitošću.

Iskorištavanje vjetra putem vjetrenjača je jedan od popularnijih načina iskorištavanja zemljine energije, koja se putem vjetra i njegove kinetičke energije, uz pomoć turbine, pretvara u električnu energiju i na taj način predstavlja još jedan alternativni i obnovljivi izvor energije.

Vjetar je u stvari indirektan oblik solarne energije jer do pojave vjetra dolazi zbog razlike u temperaturama između jače zagrijanih dijelova na Zemlji (ekvator) i slabije zagrijanih dijelova (polovi). Temperaturna razlika stvara razliku u tlakovima što uzrokuje pomicanje zračnih masa. Topli zrak zagrijan oko ekvatora diže se u visinu sve do oko 10 km, a istovremeno putuje prema polovima. Kada zemlja ne bi rotirala topao zrak bi jednostavno samo došao do polova, ohladio se, potonuo i krenuo nazad prema ekvatoru. Budući da zemlja rotira na vjetar utječe i koriolisova sila. Naravno i mikroklima ima svoj utjecaj, posebice u područjima uz more.

Proizvodnja struje iz energije vjetra povećava svoje kapacitete za 19 do 20 posto godišnje, što se može usporediti s područjima za koja je karakterističan snažan rast, kao što su internet ili mobilne komunikacije.

U današnjem modernom svijetu energija iz obnovljivih izvora zauzima posebno mjesto, jer donosi obećanje o ostvarivosti ciljeva održivog razvoja. Nove tehnologije omogućavaju nam iskorištavanje novih, obnovljivih izvora energije (OIE) za proizvodnju električne energije, a time i odmak od sveprisutnih obrazaca ovisnosti o fosilnim gorivima.

NOVA ENERGIJANOVA ENERGIJA d.o.o.

poduzeće za proizvodnju i distribuciju električne energije

Miline 132c
22 203 Rogoznica

Tel: +385 (0)22 559 002
Fax: +385 (0)22 559 008

Email: novaenergija@novaenergija.hr

NOVOSTI10 MITOVA O ENERGIJI VJETRA


MIT:
Lopatice turbine opasne su za ptice

ČINJENICE:
Vjetroparkovi se ne izgrađuju na mjestima gdje su migracijski putovi ptica.
Najveća opasnost za ptice i njihovu populaciju su klimatske promjene.
Ne postoje činjenice da je i jedan vjetropark izazvao bilo koji veći štetan efekt po ptice, veći od neke zagrade ili npr. aeordroma.

NAŠI PROJEKTI


PROJEKTI U HRVATSKOJ:
  • Oton
  • Uništa
  • Kozjak
  • Orlić
  • Šestanovac
  • Vrbnik

PROJEKTI U BOSNI I HERCEGOVINI:
  • Općina Glamoč
  • Savez općina Istočne Hercegovine (Ljubinje, Trebinje, Nevesinje, Gacko, Bileća i Berkovići)
  • Općina Busovača
  • Općina Stolac

VJETROELEKTRANE "DŽEVA" I "SLOVINJ" (Glamoč, BiH)